Self-Referential Aptitude Test

The solution to this puzzle is unique, but you don’t need this information in order to find it.

  1. The first question whose answer is B is question:
    (A) 1
    (B) 2
    (C) 3
    (D) 4
    (E) 5
  2. The only two consecutive questions with identical answers are questions:(A) 6 and 7
    (B) 7 and 8
    (C) 8 and 9
    (D) 9 and 10
    (E) 10 and 11
  3. The number of questions with the answer E is:
    (A) 0
    (B) 1
    (C) 2
    (D) 3
    (E) 4
  4. The number of questions with the answer A is:
    (A) 4
    (B) 5
    (C) 6
    (D) 7
    (E) 8
  5. The answer to this question is the same as the answer to question:
    (A) 1
    (B) 2
    (C) 3
    (D) 4
    (E) 5
  6. The answer to question 17 is:
    (A) C
    (B) D
    (C) E
    (D) none of the above
    (E) all of the above
  7. Alphabetically, the answer to this question and the answer to the following question are:
    (A) 4 apart
    (B) 3 apart
    (C) 2 apart
    (D) 1 apart
    (E) the same
  8. The number of questions whose answers are vowels is:
    (A) 4
    (B) 5
    (C) 6
    (D) 7
    (E) 8
  9. The next question with the same answer as this one is question:
    (A) 10
    (B) 11
    (C) 12
    (D) 13
    (E) 14
  10. The answer to question 16 is:
    (A) D
    (B) A
    (C) E
    (D) B
    (E) C
  11. The number of questions preceding this one with the answer B is:
    (A) 0
    (B) 1
    (C) 2
    (D) 3
    (E) 4
  12. The number of questions whose answer is a consonant is:
    (A) an even number
    (B) an odd number
    (C) a perfect square
    (D) a prime
    (E) divisible by 5
  13. The only odd-numbered problem with answer A is:
    (A) 9
    (B) 11
    (C) 13
    (D) 15
    (E) 17
  14. The number of questions with answer D is
    (A) 6
    (B) 7
    (C) 8
    (D) 9
    (E) 10
  15. The answer to question 12 is:
    (A) A
    (B) B
    (C) C
    (D) D
    (E) E
  16. The answer to question 10 is:
    (A) D
    (B) C
    (C) B
    (D) A
    (E) E
  17. The answer to question 6 is:
    (A) C
    (B) D
    (C) E
    (D) none of the above
    (E) all of the above
  18. The number of questions with answer A equals the number of questions with answer:
    (A) B
    (B) C
    (C) D
    (D) E
    (E) none of the above
  19. The answer to this question is:
    (A) A
    (B) B
    (C) C
    (D) D
    (E) E
  20. Standardized test is to intelligence as barometer is to:
    (A) temperature (only)
    (B) wind-velocity (only)
    (C) latitude (only)
    (D) longitude (only)
    (E) temperature, wind-velocity, latitude, and longitude

Remark: The answer to question 20. is (E).

The answers are:

  1. D
  2. A
  3. D
  4. B
  5. E
  6. D
  7. D
  8. E
  9. D
  10. A
  11. B
  12. A
  13. D
  14. B
  15. A
  16. D
  17. B
  18. A
  19. B
  20. E